Práce mimo kancelář a home-office: Coworking, sdílené kanceláře a networking pro konstruktéry.

V dnešní době se stále více zaměstnanců a profesionálů rozhoduje pracovat mimo tradiční kancelářské prostory. Kanceláře sdílené s dalšími firmami a coworkingová centra se stávají populárním řešením a to nejen pro start-upy, malé firmy či freelancerky. I konstruktéři mohou těžit z této moderní pracovní koncepce. V tomto blogu se zaměříme na výhody a nevýhody, které přináší práce v coworkingových centrech a sdílené kanceláři a jak mohou také konstruktéři využít tuto stále nevšední formu práce ke svému prospěchu, zejména co se týče networkingu.

Proč využívat sdílené kanceláře?

Tradiční pronájem kanceláře vyžaduje často dlouhodobé závazky, což může být pro malé konstrukční kanceláře nebo začínající konstruktéry finančně náročné. Cowork. a sdílené kanceláře nabízejí flexibilní možnost pronajmout si místo k práci na kratší dobu, třeba jeden den, a přizpůsobit si ho svým potřebám. Pro ty, kteří často cestují, je toto naprosto ideální řešení. Dnes se již v každém větším městě nachází taková místa.

Sdílené kanceláře a coworkingová centra rozmělní své náklady na provoz s dalšími firmami, což vede k nižším ekonomickým nákladům na jednoho pracovníka. Tímto způsobem můžete ušetřit na nájmu, energiích a dalších provozních nákladech. Uvedu příklady kdy například v Pražském Clubco vyjde celodenní vstupné na 500Kč/den, Ostravském Impact Hubu 350Kč/den a V Karvinském Business Gate dokonce jen 98Kč/den. Rozpětí je tedy veliké. Každá kancelář pak nabízí zvýhodněné balíčky podle počtu vstupů a stačí-li vám stůl s židlí, nebo potřebujete vlastní kancelář pro více lidí.

Rozdíly mezi coworkingem a sdílenou kanceláří:

Coworkingový prostor je sdílený pracovní prostor, který je navržen tak, aby podporoval spolupráci a interakci mezi členy. Typicky jsou zde přítomni lidé z různých profesí a odvětví, kteří společně sdílejí prostor a zdroje. Coworkingové prostory často nabízejí otevřený design, flexibilní možnosti pronájmu a komunitní atmosféru. Lidé zde pracují na vlastních projektech nebo podnikání, ale zároveň mají příležitost se propojit s ostatními členy, zapojit se do společenských akcí a networkingových setkání.

Sdílená kancelář je pracovní prostor, který je sdílen mezi několika nezávislými firmami nebo jednotlivci. Každá firma nebo osoba má svůj vlastní uzavřený kancelářský prostor, což poskytuje vyšší míru soukromí a izolace ve srovnání s coworkingem. Sdílené kanceláře mohou být vhodné pro menší firmy, které potřebují samostatný prostor, ale chtějí sdílet společné zdroje a vybavení s ostatními. Prostory sdílených kanceláří mohou být vybaveny moderním vybavením a nabízet profesionální pracovní prostředí.

Výhoda s velkým "V" - možnost potkat zajímavé lidi a přijít na zajímavé nápady

Tyto prostory jsou magnetem pro kreativní profese a odvětví. Konstruktéři se tak mohou setkat s podobnými tvůrci jako jsou architekti, designéři či softwarovými vývojáři. Tato interakce poskytuje nové pohledy na konstrukční výzvy, inspirativní a inovativní řešení a přispět k růstu a rozvoji našich profesních dovedností.

Networking je klíčovým faktorem pro rozvoj kariéry konstruktérů. Sdílené kanceláře poskytují skvělou příležitost k navazování nových obchodních kontaktů. Z těchto nových vztahů se mohou zrodit spolupráce na zajímavých projektech a dlouhodobá profesní partnerství. Nebojme se toho!

Networking pro introverty

Networking nemusí být snadný pro všechny, zejména pro ty, kteří jsou spíše introverti. Důležité je najít způsob, který bude vyhovovat vašemu osobnímu stylu. Setkávání v menších skupinách nebo účast na workshopových akcích je pro introverty příjemnější než větší společenské události.

Nebojte se, networking nemusí vždy zahrnovat výrazné a extrovertní chování často známé z Hollywoodských filmů. Nenechte si tato klišé nikým vnucovat. Nové vztahy můžete budovat i jinak, například prostřednictvím společného zájmu o detail, nadhled, určitou problematiku i o lidi kolem sebe. Klíčové je projevit otevřenost, nebát se očního kontaktu a vzájemně sdílet zkušenosti a znalosti s novými lidmi, snaha o pomoc. Většina skvělých konstruktérů jsou introverti, a přesto mají bohatou síť profesních kontaktů.

Pokud vám je milejší online komunikace tak příkladem jak na to může být zapojení do online diskuzních fór zaměřených na oblíbené téma nebo účast na online webinářích a konferencích. Tímto způsobem můžete rozvíjet svou síť kontaktů bez fyzické přítomnosti na společenských akcích, a přitom se tolik nevyčerpávat.

Další výhoda - atmosféra

Pracovat v prostředí s dalšími kreativními a motivovanými profesionály může podpořit konstruktéry k vyšší produktivitě a kreativitě. Sdílené kanceláře často nabízejí promyšlenou, inspirativní a stimulující atmosféru, která podporuje inovativní myšlení. Vesměs tam panuje dobrá nálada a pozitivní atmosféra.

Nevýhody

Nevýhody coworkingových center zahrnují některá omezení a nedostatky, které mohou ovlivnit produktivitu a pohodlí uživatelů. Jednou z těchto nevýhod je nutnost nošení vlastního notebooku a příslušenství. Další nevýhodou je nemožnost mít vlastní monitor. Někteří profesionálové preferují větší pracovní plochu a ergonomické nastavení s vlastním monitorem, což může v coworkingovém prostředí chybět. To omezuje efektivitu práce a způsobuje nekomfortní pracovní podmínky pro ty, kteří jsou zvyklí pracovat s více obrazovkami či jedním velkým monitorem. Přestože coworkingová centra nabízejí řadu výhod, je důležité vzít v úvahu i tyto nevýhody a zvážit, zda jsou pro vás akceptovatelné vzhledem k vašim pracovním požadavkům a preferencím.

Závěr

Coworkingová centra a sdílené kanceláře, jsou pro konstruktéry zajímavou a moderní možností, jak rozvíjet svou kariéru a získat nové příležitosti. Flexibilita, možnost sdílet zdroje a setkávat se se zajímavými lidmi jsou jen některé z mnoha výhod, které tato forma práce přináší. I introverti mohou úspěšně budovat svou profesní síť a získávat nové kontakty prostřednictvím coworkingový center a sdílených kanceláří.

Při výběru je důležité zvážit individuální potřeby, vaše preference a vybrat takovou variantu, která bude nejvhodnější pro váš profesní růst a rozvoj.

autor: Otakar Mikšánek