Práce mimo kancelář a home-office: Objevte přínosy práce na čerstvém vzduchu

V dnešní uspěchané době je pro mnoho lidí pracovní prostředí omezováno na čtyři stěny kanceláře. Stálý hluk, neustálé rušení ostatními zaměstnanci a monotónní prostředí ovlivňují naši produktivitu a kreativitu. Co kdybychom ale mohli změnit své pracovní prostředí a využít přírodu jako svou kancelář? Práce v přírodě, například na louce, v parku či na lavičkách, může přinést mnoho pozitiv a zcela změnit náš přístup k práci.

Jedním z hlavních přínosů práce v parku je možnost pracovat na čerstvém vzduchu. Namísto klimatizovaných kanceláří a recyklovaného vzduchu můžeme dýchat čistý vzduch a poskytnout svým plicím a mozku příjemnou změnu. Tento přirozený okysličený vzduch může vést k lepšímu soustředění a zvýšení energetické úrovně.

Dalším důležitým aspektem práce v parku je možnost uniknout zvukům kanceláře. Odpadají neustálé telefonáty, kopírky a rozhovory kolegů. Místo toho můžete pracovat v tichu, nebo spíše zvucích přírody.  Zvuk přírody v parku či lese je obvykle velmi různorodý. Nejedná se přímo o bílý nebo růžový šum, který je spíše umělým zvukem, ale o harmonickou kombinaci různých zvuků přírody. Díky tomu se můžete plně soustředit na svou práci a být mnohem produktivnější.

Při práci v parku se také otevírá prostor pro novou inspiraci. Příroda je zdrojem nesčetných barev, tvarů a zvuků, které mohou rozvíjet naši kreativitu a podporovat nové myšlenky. Mnoho umělců, vědců a vynálezců našlo svou inspiraci při procházkách v přírodě. A právě tato nová inspirace může být klíčem k inovativním řešením a zlepšení v práci.

Na co se připravit:

Přestože práce v parku může být osvobozující a motivující, existují také některé výzvy, kterým je třeba čelit. Jednou z nich je silné sluneční světlo a jeho vliv na čitelnost displeje notebooku. Také odrazy od slunce mohu být rušivé a znemožnit pohodlnou práci. Při silném slunečním světle je důležité zvolit stinné místo, například pod stromem, nebo použít speciální protisluneční clonu na notebook. Doporučuje se používat displej s matným povrchem nebo antireflexním povlakem, který snižuje odrazy a zlepšuje čitelnost.

Práce s papíry může být negativně ovlivněna větrem. Papíry se mohou rozletět a způsobit nepříjemnosti. Doporučuje se používat elektronické dokumenty. Hodně se mi osvědčilo používat k notebooku ještě tablet, na který se dá kreslit i psát, a mám tak všechny dokumenty na jednom místě kdykoliv a kdekoliv.

Pokud jde o další technické hledisko, kromě svítivosti displeje je důležité zohlednit výdrž notebooku. Běžná kancelářská práce zpravidla nevyžaduje velké množství energie a notebooky vydrží i 6h práce, ale pokud pracujete na náročných úlohách, jako je práce v CAD, renderování nebo FEM simulace, negativně to ovlivní výdrž baterie a hodinu může být baterie prázdná. Je vhodné mít dostatečný přístup k elektrické energii například v kavárně, která je blízko parku nebo přenosný zdroj napájení. Záleží na vás jaký typ práce zvolíte na venek. Obecně doporučuji nechat energeticky náročné počítačové operace na místa s přístupem k elektrické zásuvce.

Další aspektem, který je třeba zohlednit, je možnost chodit na záchod. Na rozdíl od kanceláře, kde jsou toalety přístupné, v přírodě mohou být tyto možnosti omezené. Doporučuje se plánovat své přestávky a mít na paměti dostupné veřejné toalety v okolí.

Práce v parku také ovlivňuje prostor, ve kterém sedíte. Zvolit vhodnou podložku, deku nebo lavičku s opěradlem může mít významný vliv na vaše tělo. Dbejte na správnou ergonomii, abyste minimalizovali bolesti zad nebo krční páteře.

Počasí je samozřejmě dalším faktorem, který je třeba zvážit. Předem si zkontrolujte předpověď počasí a připravte se na případné změny. Vhodné oblečení, jako jsou lehké vrstvy nebo pláštěnky, vám umožní pracovat v různých podmínkách. Nezapomeňte na repelent a ochranu proti slunci.

Práce v přírodě může přinést mnoho výhod a změnit váš pohled na pracovní prostředí, ale i na práci jako takovou. Pozitivně ovlivňuje náladu a celkovou pohodu, načerpejte energii a obnovte svou kreativitu pouhým pohledem do přírody. Práce na čerstvém vzduchu, odpojení od kancelářského hluku, inspirace z přírody to jsou jen některé z pozitiv, které můžete zažít.

autor: Otakar Mikšánek